
המוזיאון ההיסטורי בערד
"חלף עם הרוח" - עיר עם עתיד
סיפורי הווי ותרבות בערד עם איציק בנישתי
מתקופת השרות בגרעין נח"ל ועד לעו"ד מצליח
כתבה: ויויאן גריס
מי שהגיע ביום ראשון האחרון, למפגש במוזיאון חש בחגיגיות של "המימונה". החצר עוצבה בנגיעות צבעוניות ברוח העיצוב ה"המרוקאי" עם שולחן ערוך מכל טוב טעימות מתוקות וצבעוניות וה"המופלטה" שהכינו ג'קלין ושולה בהתנדבות.
תושבים שהקדימו מעט את בואם נהנו לשוב ולהתבונן בתמונות ובדמויות המוצגות על קירות המוזיאון ההיסטורי המעוצבים בסגנון מיוחד. היו גם לא מעט תושבים וותיקים פחות שטרם ביקרו במוזיאון בעבר. הם היו מלאי התפעלות מהמקום ומהתצוגה המרשימה של סיפור הקמתה של ערד.
לערב מיוחד זה, שהתחיל בשירי ארץ ישראל עם דודו שי ויוסי פרץ על האקורדיון, הזמנתי בכבוד רב את עו"ד איציק בנישתי שהיה אחד ממובילי ומארגני חגיגות ה"מימונה" הפתוח לכולם במועצת הפועלים בשנות השבעים והשמונים ויצר יחד עם חיים סגל ז"ל מסורת רבת שנים של פעילות ענפה וברוכה של תרבות, ספורט, חינוך, של חוגים, מפגשים, הרצאות ולימודים למבוגרים ולילדים, כולל הפעלת תוכנית "תלתל" ותוכניות נוספות לעידוד ועזרה לתלמידים המתקשים בלימודים.
איציק בנישתי, איש ציבור המוכר היטב לתושבי ערד, מזכיר ההסתדרות במרחב הנגב, חבר מועצת העיר איש הידוע בפעילות פוליטית רחבה ופורייה בתחומים רבים לטובת תושבי העיר כולל המאבק בשדה בריר, וסגן ראש עיריית ערד עד לפני כמה שנים. וכך, כשכול המשתתפים יושבים מסביב בחצר מקשיבים לאיציק, החזיר אותנו בסיפוריו המרתקים אל זרועות הנוסטלגיה הנעימה של תקופה תרבותית עם הרבה עשייה ושיתוף פעולה של גורמים שונים ועבודה התנדבותית ענפה ביותר שקיימת למעשה עד היום.
את דרכו בערד התחיל, בשנת 1964 כשהיה בשרות הצבאי בנח"ל שנקרא אז "הנח"ל התעשייתי" במטרה להקים ולפתח תעשיה בערד. חברי הגרעין התגוררו בצריפים וחיו בקומונה בהתאם לרוח אותה תקופה. במסגרת הקואופרטיב הם פתחו את "מסגריית ערד" , חלקם עבדו במפעלי ים המלח, בתשלובת ערד ובמכתשים. לאחר סיום שרותם הצבאי מספר רב של חברי הגרעין החליט לעזוב את בית ההורים ולבוא ולגור בעיר החדשה ערד, ובבוא היום נישאו , הקימו משפחה ובנו כאן את ביתם.
איציק סיפר בהתרגשות, על ההחלטה המשפחתית שלהם: אשתו צילה ושני ילדיו אמנון וריקי לשבת יחד על ספסל לימודי המשפטים. הם עשו זאת וסיימו ארבעתם בהצלחה את ההתמחות. וכך עם קבלת התואר, פתחו משרד עורכי דין, כמובן במרכז המסחרי בערד. וכן משרד בבאר-שבע ובתל-אביב.
לסיום המפגש המעניין כשרוח קלה ונעימה נשבה אל העתיד, וכמו שאיציק אמר: "אנחנו נשארים בערד, ערד היא עירנו וביתנו." והמשיך, חבל שעדיין יש מספר תושבים וותיקים שעוזבים את העיר כדי לגור קרוב לילדיהם במרכז הארץ מחוסר תעסוקה מתאימה בערד. אבל, הוסיף והדגיש בדבריו: "העתיד הטוב כבר כאן, מרגישים את השינוי באוויר", יש לו לאיציק, תוכניות רבות הנוגעות לעיר ערד והוא מתכוון להגשימם לטובת תושבי העיר. גם משרד עורכי הדין פועל כמובן לטובת התושבים. ולסיכום בנימה אופטימית אמר - בסך הכול יש נתונים על הגירה חיובית לערד של משפחות צעירות המגיעות לנגב, יש תוכניות פיתוח לבנייה חדשה בערד והתכנון של עיר הבה"דים והתקדמות הרחבת כביש 31 שיקצר וישדרג את הנסיעה למרכז.
אנחנו ערדניקים גאים.